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  1. 研究紀要
  2. 14号

スープの塩分濃度の嗜好許容度について

https://kuins.repo.nii.ac.jp/records/384
https://kuins.repo.nii.ac.jp/records/384
ba9fb802-5997-4a66-a980-f08c5ee3dc4b
名前 / ファイル ライセンス アクション
18horio.pdf 18 (630.0 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2013-07-20
タイトル
タイトル スープの塩分濃度の嗜好許容度について
タイトル
タイトル Study of taste tolerance of salty concentration for various soups
言語 en
言語
言語 jpn
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
ページ属性
内容記述タイプ Other
内容記述 Q(文献目録など)
著者名(日) 堀尾 , 強

× 堀尾 , 強

WEKO 894
CiNii ID 9000018329032
NRID 1000090190248
e-Rad 90190248

堀尾 , 強

ja-Kana ホリオ, ツヨシ

Search repository
著者所属(日)
値 関西国際大学人間科学部
抄録(日)
内容記述タイプ Other
内容記述 大学生46名を対象に,味噌汁,コンソメ,おすましの各スープの塩分濃度の嗜好許容度について味覚テストにより検討を行った。また,アンケート用紙を用いて,各スープについて普段感じている嗜好度,摂取頻度,塩鮭と塩辛いものの嗜好性および塩分の摂取過剰感について調べた。味覚テストでは,はじめに各々の製造業者が推奨している濃度を±0% 基準とし,±25%~±40%まで5% おきに濃度差をつけた。その結果,味噌汁の嗜好度と摂取頻度および塩辛いものの嗜好度と塩分の摂取過剰感に有意な正の相関関係があった。嗜好度の許容度は,味噌汁は-25%~+40% まで,コンソメは-30%~+40% まで,おすましは-40%~+30% まで有意差が見られず,嗜好許容度があった。3種類のスープの嗜好許容度を塩分濃度でみると,味噌汁は0.70%~1.30%,コンソメは0.50%~1.09%,おすましは0.60%~1.30% であった。スープの種類により塩分嗜好許容度はほとんど変わらないことが示唆された。
抄録(英)
内容記述タイプ Other
内容記述 This research examined the taste tolerance of forty-six college students for the salty concentration of miso soup, consomme, and soy sauce clear soup. Using a questionnaire, the palatability of miso soup and consomme, the degree of taste preference, ingestion frequency, the preference of salted salmon, and a salty thing, and a feeling of an excessive intake of salt were investigated. With the taste test, concentration which each manufacturer recommends, the first was made into the standard ±0%, and the concentration difference was given every 5% from ±25% to ±40%. As a result, there were significant positive correlations between the preference degree of miso soup and ingestion frequency and the degree of taste of a salty thing and a feeling of an excessive intake. The taste tolerance was for miso soup from -25% to +40%, for consomme from -30% to +40%, and for clear soup of soy sauce from -40% to +30%. The taste tolerance of salty concentration was for miso soup from 0.70% to 1.30%, for consomme from 0.50% to 1.09%, and clear soup of soy sauce from 0.60% to 1.30%. The findings suggest that salt taste tolerance hardly changes according to the kind.
雑誌書誌ID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA11544811
書誌情報 研究紀要

巻 14, p. 199-208, 発行日 2013-03-31
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